Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο τα απογοητευτικά στοιχεία ΡΜΙ από την ευρωζώνη, η ιταλική πολιτική σκηνή που εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα, αλλά και το «πάγωμα» εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η Marks & Spencer δημοσίευσε κέρδη σήμερα.

Βαθαίνει η υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με την Ιταλία και τα προκαταρκτικά ευρωπαϊκά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας να είναι στο προσκήνιο.

Υποχώρηση του σύνθετου ΡΜΙ ευρωζώνης

Σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit. Αν και η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει σχετικά ισχυρή, ωστόσο η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε τον Μάιο στις 54,1 μονάδες, από 55,1 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 55 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Η Ιταλία προκαλεί νευρικότητα

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο ξεκίνησε συνεδρίαση με απώλειες κατά 0,67%. Επεκτείνοντας όμως την πτώση φτάνει να χάνει 1,6%, καθώς οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές - αν όχι νευρικές - σχετικά με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες και για την επιλογή του Giuseppe Conte ως Πρωθυπουργού καθώς επικρατούν φόβοι ότι θα είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός, ωθούμενος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, από τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Ματτέο Σαλβίνι, ηγέτες του M5S και της Λίγκας αντίστοιχα.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 0,7% χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,6%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σε αρνητικό έδαφος κατά 1,2%.

Ιδιαίτερο πλήγμα δέχονται οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, καθώς ενισχύονται ξανά οι αποδόσεις του ιταλικού χρέους. 

Τα απογοητευτικά γερμανικά στοιχεία

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1,2%, μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου ΡΜΙ της Γερμανίας για τον Μάιο. Η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 20 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών –μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομίας – δείχνουν ότι υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.

Στον «πάγο» οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Απογοήτευση επικρατεί όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τα σχόλια του ήρθαν μετά τις τοποθετήσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος σημείωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι συνομιλίες μπήκαν «πάγωσαν».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε το σχέδιό του για επιβολή προστίμου ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και αλλαγή της διεύθυνσης της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE Corp, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE.

Εταιρικά κέρδη και επιχειρηματικές κινήσεις

Συνομιλίες με την ανταγωνίστρια τράπεζα Standard Chartered σχετικά με δυνητική συγχώνευση κάνει η Barclays, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Η μετοχή της Standard Chartered ενισχύεται 2,3%.

Ανώτατα στελέχη και από τις δύο τράπεζες συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα πιθανά οφέλη της συγχώνευσης. Η συζήτηση που έγινε ήταν μέρος ευρύτερης προσπάθειας από τη Barclays για βελτίωση της χρηματοοικονομικής επίδοσης της, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ. Την ίδια ώρα, πάντως, πηγές του πρακτορείου Reuters, διαψεύδουν τα σχέδια.

Πτώση 62% σημειώθηκε στα κέρδη προ φόρων της Marks & Spencer για το έτος χρήσης του 2018, λόγω όμως του προγραμματισμένου κλεισίματος καταστημάτων, καθώς ο όμιλος προχωράει σχέδιο μετασχηματισμού.

Για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία λιανικής πώλησης είχε κέρδη προ φόρων 66,8 εκατ. στερλίνες (89,5 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με τα 176,4 εκατ. στερλίνες, έναν χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v