Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με την Ιταλία στο επίκεντρο

Στο προσκήνιο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με υποστήριξη σήμερα στο Μιλάνο αλλά και η δημοσίευση εταιρικών κερδών. Σε υψηλά σημεία οι τιμές του πετρελαίου, με το βλέμμα στην παραγωγή από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Η πολιτική σκηνή της Ιταλίας παραμένει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να βρίσκει σήμερα υποστήριξη (+0,5%). Ο MIB ανακάμπτει αφότου βρέθηκε χθες στο πιο χαμηλό σημείο από τον Αρπίλιο. 

Τα δύο αντισυστημικά κόμματα – η Λίγκα και το Πέντε Αστέρων – πρότειναν για Πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte, έναν καθηγητής νομικής όχι ιδιαίτερα γνωστό στη δημόσια και πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, δεν του έδωσε ακόμη εντολή για να κυβερνήσει και θα έχει συνομιλίες με τους δύο εκπροσώπους του κοινοβουλίου σήμερα. 

Είναι πιθανό πάντως να συνεχιστεί η αναστάτωση στις αγορές λόγω των ανησυχιών για μη δημοσιονομική πειθαρχία του συνασπισμού.

Αν δοθεί επίσημη εντολή και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, τα δύο κόμματα, M5S-Λίγκα, θα έχουν μία μικρή πλειοψηφία στη γερουσία. 

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μικρές θετικές διακυμάνσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δημοσίευση εταιρικών κερδών. Nationwide Building Society και Halfords είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν στοιχεία σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,1% στις 396 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 ξεκίνησε συνεδρίαση αμετάβλητος, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έχει κέρδη κατά 0,1%, στις 13.135 μονάδες.

Η κίνηση στην Ασία

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές μετά την άνοδο του δολαρίου. Οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και της επιτάχυνσης των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και των τιμών του πετρελαίου, αντισταθμίζουν το θετικό κλίμα που δημιουργεί η διαφαινόμενη "συμφιλίωση" ΗΠΑ-Κίνας. 

Ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας μεταβλήθηκε ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Σε υψηλά σημεία το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται, εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή της Βενεζουέλας μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 79,40 δολάρια ανά βαρέλι, με ημερήσια κέρδη 0,2%, ενώ το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 72,49, με ημερήσια ενίσχυση 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, θυγατρική της Sony, η Sony Corporation of America, έκλεισε συμφωνία για την αγορά της ΕΜΙ Music Publishing. Η κοινοπραξία έχει το 60% της μουσικής εταιρείας, ενώ η Sony τα περισσότερα από το υπόλοιπο τμήμα. Αν ολοκληρωθεί η μεταφορά, η Sony θα κατέχει έμμεσα περίπου το 90% της ΕΜΙ.

Ο Ζούκερμπεργκ στις Βρυξέλλες

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η εμφάνιση του ιδρυτή του Facebook το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως μεταδίδει το CNBC, αναμένεται να καταθέσει ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει κάνει αρκετά για να εμποδίσει τα εργαλεία του να προκαλούν «ζημιά».

«Έχει γίνει σαφές τα τελευταία περίπου δύο χρόνια ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να εμποδίσουμε τα εργαλεία που αναπτύξαμε από το να χρησιμοποιούνται για να κάνουν κακό», θα σημειώσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους σύμφωνα με το NBC News.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v