Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η Ιταλία αλλά και οι πληροφορίες για επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Kingfisher και United Utilities δημοσιεύουν κέρδη. Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ηπιες θετικές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με το επίκεντρο στις εξελίξεις στην Ιταλία και στο εμπόριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται 0,1% υψηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει σταθεροποιητική κίνηση, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 0,5% υψηλότερα. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,5%.

Πλήγμα δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την ανακοίνωση του Ντόνανλντ Τραμπ για έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν για επιβολή δασμών παρόμοιων με αυτούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. 

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Ο Τζουζέπε Κόντε έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και καλείται να ηγηθεί πλέον της δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λίγκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια κυβέρνηση αλλαγών, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τα ιταλικά δικαιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σημείωσε ότι θα επιστρέψει στον Ματαρέλα «τις επόμενες μέρες» για να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.  

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,5%.

Στο προσκήνιο το εμπόριο

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, επικαλούμενη την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. 

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των συμμάχων τους αλλά και μετά την απογοήτευση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Χθες πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε κάνει δημοσίευση στο Twitter, προαναγγέλλοντας τα «καλά νέα για τον χώρο του αυτοκινήτου».

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι Kingfisher και United Utilities δημοσιεύουν κέρδη και έσοδα σήμερα. Στο μέτωπο των δεδομένων, η ανάπτυξη στη Γερμανία επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v