Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές στη σκιά του Τραμπ

Απώλειες σχεδόν 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Από το χαμηλό έξι μηνών ανακάμπτει το ευρώ. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο.

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιστρέφουν στο προσκήνιο» σχολίασε αναλυτής.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στις μετοχές των ευρωπαικών αυτοκινητοβιομηχανιών από δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Στην Ευρώπη, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ιταλία καθώς έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κόντε ηγείται πλέον της δύσκολης κυβερνητικής συμμαχίας των δύο μεγάλων λαϊκιστικών κομμάτων της χώρας, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5s) και της Λέγκας του Βορρά.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια κυβέρνηση αλλαγών, επισημαίνοντας ότι θα υπερασπιστεί τα ιταλικά δικαιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στο μεταξύ, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στη Γερμανία, έδειξαν ότι σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, ήταν 2,3%.

Σύμφωνα με τα μη εποχικά στοιχεία το τελικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήταν 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του "GfK", θα φτάσει στις 10,7 μονάδες, από 10,8 που ήταν τον Μάιο.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,52% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,92% στις 7.716 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 12.855 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 5.548 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,29% στις 9.996 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 22.749 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί 1% στα 71,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1.310 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανακάμπτει από το χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου, στο 1,1731 δολ. από 1,1698 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v