Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνω του 2% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Ενισχύεται το ευρώ. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ με Κίνα και Ε.Ε..

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τις υπόλοιπες χώρες να βάλουν τέλος στα εμπορικά εμπόδια προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέους δασμούς.

Στο μεταξύ, δεν υπήρξε συμφωνία στη χθεσινή διάσκεψη για το μεταναστευτικό με την Αγκέλα Μέρκελ να δηλώνει ότι θα λύσει το ζήτημα με διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Καγκελάριος αντιμετωπίζει εγχώρια πίεση για το θέμα, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο IfO.

Ο δείκτης έφτασε στις 101,8 μονάδες, ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 101,7 και ενώ τον Μάιο ήταν στις 102,3 μονάδες.

Παράλληλα, η νίκη από τον πρώτο γύρο του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές δεν κατάφερε να κρατήσει με θετικό πρόσημο την τουρκική λίρα. Ειδικότερα, η τουρκική λίρα χάνει 0,2% έναντι του δολαρίου αν και νωρίτερα είχε πιάσει υψηλό δύο εβδομάδων.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 2,07% στις 377 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,26% στις 7.508 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,46% στις 12.270 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,92% στις 5.387 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,78% στις 9.617 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,44% στις 21.355 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 68,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.268 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται για 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1694 από 1,1656 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v