Δασμοί και μεταναστευτικό ρίχνουν τις ευρωαγορές

Η ρητορική για τον εμπορικό πόλεμο και η μετανάστευση στο προσκήνιο και στις ανησυχίες της αγοράς. Στο επίκεντρο και οι τουρκικές εκλογές, με τη λίρα να κάνει ράλι. Οι εμπορικές ανησυχίες κράτησαν χαμηλότερα και την Ασία.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για τη δυνητική επέκταση των δασμών και τον πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Χαμηλότερα κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια ύστερα από τα νέα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, χθες μέσω Twitter, όπου ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες ή να βάλουν τέλος στα εμπορικά εμπόδια ή να έρθουν αντιμέτωπες με νέα μέτρα από πλευρά του.

Την ίδια ώρα, η Άγκελα Μέρκελ αναζητεί μία άμεση λύση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για το μεταναστευτικό, καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μία συμφωνία στη συνάντηση τους την Κυριακή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιμετωπίζει εγχώρια πίεση για το θέμα, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο IfO. Ο δείκτης έφτασε στις 101,8 μονάδες, ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 101,7 και ενώ τον Μάιο ήταν στις 102,3 μονάδες. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους.

Στο επίκεντρο και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε από τον πρώτο γύρο τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Η τουρκική λίρα αν και έκανε ράλι 2%, στο πρωινό trading, διαγράφει τα κέρδη της και καταλήγει να υποχωρεί μέχρι και 1%.  

Υπό το παραπάνω κλίμα:

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,2%

* Στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,8% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης κατά 1,2%

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX σε αρνητικό έδαφος κατά 1,4%

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 1,5%

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται χαμηλότερα κατά 1%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v