Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία ώθησε σε κέρδη τις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοδος άνω του 1% για τον δείκτη MIB του Μιλάνου. Ενισχύεται το ευρώ. Πτώση για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς ξεπεράστηκε η πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Ειδικότερα, η Μέρκελ ήρθε σε συμφωνία με τον Ζέεχοφερ στο προσφυγικό. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα γερμανοαυστριακά σύνορα, για πρόσφυγες και μετανάστες που θα έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και από εκεί οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στις αρμόδιες χώρες, δηλαδή στις πρώτες χώρες υποδοχής.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αγωνιούν για την 6η Ιουλίου, όταν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο αναμένεται να απαντήσει ανάλογα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σταθερές παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο σε μηνιαία βάση, μετά την μικρή πτώση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Ο ευμετάβλητος δείκτης των λιανικών πωλήσεων που συχνά αναθεωρείται έδειξε ότι οι καταναλωτές στην ευρωζώνη ξόδεψαν τον Μάιο όσα και τον Απρίλιο, όταν ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε 0,1% πτώση σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν 0,1% αύξηση.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.

Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 3% ενώ οι δημοσκοπήσεις του Reuters προέβλεπαν ενίσχυση 2,7%, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στο μπλοκ.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,81% στις 379 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,06% στις 7.593 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 12.349 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 5.316 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,57% στις 9.660 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,57% στις 21.764 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 73,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1.256 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1657 από 1,1641 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v