Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Γερμανία

Στο επίκεντρο η συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ για το προσφυγικό και η αποκλιμάκωση της κυβερνητικής κρίσης. Νευρικοί οι επενδυτές όσο πλησιάζει η διορία της 6ης Ιουλίου για επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Σε θετικό έδαφος σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, αν και το κλίμα παραμένει συγκρατημένο λόγω των παγκόσμιων εμπορικών ανησυχιών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,5%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,9%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχει κέρδη 1,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 1,1% υψηλότερα, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης κατά 1,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,9%.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπ. Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ κατάφεραν τελικά να βρουν έναν κοινό παρονομαστή στη διαμάχη για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου, καταφέρνοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση της χριστιανικής ένωσης και κατ΄ επέκταση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν στη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα γερμανοαυστριακά σύνορα, για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Ευρωπαϊκά στοιχεία και εταιρικά δεδομένα

O δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%. 

Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 3% ενώ οι δημοσκοπήσεις του Reuters προέβλεπαν ενίσχυση 2,7%, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στο μπλοκ. Η κίνηση οδηγήθηκε από τις υψηλές τιμές Ενέργειας.

Σταθερές παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο σε μηνιαία βάση, μετά την μικρή πτώση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Κλήτευση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε ο εξορυκτικός κολοσσός εμπορευμάτων Glencore. Του ζητάει να προσκομίσει έγγραφα και αρχεία συμμόρφωσης με τους νόμους των ΗΠΑ, περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μετοχή της κάνει «βουτιά» 9%.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις, το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες του TechCrunch που μεταδίδει και το CNBC, προχωράει στην απόκτηση βρετανικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Η εξαγορά της Bloomsbury θα κόστιζε μόνο 30 εκατ. δολάρια, αλλά θα έδινε στο κοινωνικό δίκτυο την ευκαιρία να ενισχύσει τους ελέγχους του και να αντιμετωπίσει ζητήματα περιεχομένου, που παραμένουν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) μπορεί να κάνει την έκπληξη και να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, σύμφωνα με ένα μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της και τα σχόλιά του στο CNBC.

Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες. Αλλά σύμφωνα με τον Michael Saunders, μπορεί να είναι συγκρατημένη αυτή η εκτίμηση. «Αν η οικονομία πάει όπως περιμένω, μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια πιο γρήγορα» σημείωσε.

Ο παράγοντας του εμπορίου

Η αγορά επικεντρώνεται και στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί όσο πλησιάζει η διορία της 6ης Ιουλίου που έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση για την επιβολή των δασμών σε προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιδράσεις με δικούς του φόρους σε αμερικανικά αγαθά.

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην αγορά φημολογείται, επίσης, πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα παρέμβει προκειμένου να βάλει φρένο στις απώλειες και να αποτρέψει ένα δυνητικά αποσταθεροποιητικό sell-off στο γουάν.

Οι εξαγωγές αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Το ποσοστό είναι μειωμένο έναντι της αύξησης 19,3% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v