Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το εμπόριο στο προσκήνιο

Η αγορά επικεντρώνεται κυρίως στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να βάλει φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Από 6 Ιουλίου η εφαρμογή των δασμών.

Αντίθετα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, για τους δασμούς και τους επενδυτικούς περιορισμούς.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,2%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 0,1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 1% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,1%.

Ο εμπορικός πόλεμος

Η αγορά επικεντρώνεται κυρίως στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να βάλει φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στα τέλη της εβδομάδας, η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Ιουλίου (ώρα Πεκίνου) θα τεθούν σε ισχύ δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. Ωστόσο, λόγω της διαφοράς ώρας, το Πεκίνο ουσιαστικά θα εφαρμόσει πρώτο τους νέους δασμούς.

Την ίδια ώρα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών αναπτύχθηκε ο τομέας υπηρεσιών της Κίνας, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη Caixin China. Έφτασε στις 53,9 μονάδες από 52,9 τον Μάιο.

Ασία και Wall Street

Στην Ασία, οι μετοχές υποχώρησαν εν μέσω φόβων για έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο. Ο δείκτης MSCI εξαιρουμένης της Ιαπωνίας σημείωνε αρνητικές κινήσεις κατά 0,2%.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street διέγραψε τα πρώτα κέρδη της και έκλεισε χαμηλότερα, μία μέρα πριν την αργία για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Υπό πίεση οι μετοχές τεχνολογίας, με το Facebook να υποχωρεί 2% μετά το δημοσίευμα της Washington Post για διεύρυνση της ομοσπονδιακής έρευνας σχετικά με τη διαρροή δεδομένων της υπόθεσης Cambridge Analytica.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, αναμένονται στοιχεία τελικού ΡΜΙ από τον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v