Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί δίχασαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Κέρδη σε Παρίσι και Μαδρίτη. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, στις 6 Ιουλίου, η Ουάσιγκτον αναμένεται να θέσει σε ισχύ δασμούς ύψους 34 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα και αντίστοιχα, το ίδιο αναμένεται να πράξει και το Πεκίνο σε αμερικανικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίχτυπο που θα έχει η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενισχύθηκε με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, αλλά οι επιχειρήσεις εκφράζουν λίγες ελπίδες για πιο ισχυρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ, ο οποίος θεωρείται ως ένδειξη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, αυξήθηκε στις 54,9 μονάδες τον Ιούνιο από 54,1 τον Μάιο, με άνεση πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για 54,8 μονάδες.

Επιπλέον, ο κλάδος των υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία ενισχύθηκε τον τελευταίο μήνα με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή για να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε αύξηση επιτοκίων τον Αύγουστο.

Μετά από μία αδύναμη έναρξη χρονιάς, ο ΡΜΙ στον τομέα υπηρεσιών της IHS Markit αυξήθηκε αναπάντεχα, φτάνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών, στις 55,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων δημοσκόπησης του Reuters, που προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 54 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,06% στις 380 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.573 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 12.317 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 5.320 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1% στις 9.757 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 21.686 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω του εορτασμού της 4ης Ιουλίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 74,25 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.257 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1640 από 1,1660 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v