Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στις ευρωαγορές

Οι δηλώσεις Τραμπ για την αύξηση επιτοκίων και το δολάριο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Brexit και το ζήτημα της επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, επιβαρύνουν το κλίμα στις ευρωαγορές.

Τα χθεσινά σχόλια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα επιτόκια και το δολάριο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Ευρώπης, προβληματίζουν τους επενδυτές.

Ο Τραμπ εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά του για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και την ισχυροποίηση του δολαρίου, θεωρώντας πως θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η αρμόδια επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά από τις τράπεζες της χώρας να προετοιμαστούν για διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πως η ΕΕ θα μπορούσε να υποστεί οικονομική επίπτωση 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ στην περίπτωση αιφνίδιου Brexit.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα με προσοχή την εξέλιξη του ζητήματος των αμερικανικών δασμών. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν και η επίτροπος εμπορίου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK δήλωσε σήμερα πως οι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα θα έκοβαν περίπου 6 δις. ευρώ από το γερμανικό ΑΕΠ.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 385 μονάδες, κατά 0,1% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.680 μονάδες, κατά 0,1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.410 μονάδες και κατά 0,2% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.662 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v