Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά από δύο σερί ανόδους. Θετικό πρόσημο για τον FTSE 100 του Λονδίνου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μικρή άνοδος για τον Brent που νωρίτερα είχε περάσει προσωρινά πάνω από τα 90 δολ.

Ψύχραιμα αντέδρασαν οι ευρωαγορές στην «απάντηση» του Ισραήλ στην Ιρανική επιδρομή του Σαββάτου.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για άμεσα αντίποινα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ιράν.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,08% στις 499 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,24% στις 7.895 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,56% στις 17.837 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,01% στις 8.022 μονάδες.

«H Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες ταχύτερα από ό,τι σχεδιάζουν για να κρατήσουν υπό έλεγχο το χρέος ενώ η Γερμανία πρέπει να «χαλαρώσει το ζωνάρι» για να τονώσει την ανάπτυξη», δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους πρέπει να εφαρμόσουν μια πιο αυστηρή και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που προβλέπεται με βάση τις τρέχουσες πολιτικές» ανέφερε το ΔΝΤ στο οικονομικό outlook για την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, ετήσια μείωση 2,9% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 7,0% σε ετήσια βάση αλλά παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση. Τα ενδιάμεσα αγαθά μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Στις αγορές εμπορευμάτων, έντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στις τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,1% στα 87,20 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,1% στα 83 δολάρια. Νωρίτερα η τιμή του Brent είχε πιάσει υψηλό στα 90,75 δολ. και η τιμή του WTI υψηλό στα 86,28 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κερδίζει 0,4% στα 2.407 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0657δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v