Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιταλική αβεβαιότητα κρατάει χαμηλά το ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει περίπου 1% αυτή την εβδομάδα. Πίεση και από το bullish δολάριο, που παίρνει ώθηση από την άνοδο στην απόδοση του 10ετούς Treasury. Ενισχύεται η στερλίνα, αν και διαψεύδονται οι λόγοι που την βοηθούν.

Ισχυροποιείται το δολάριο σήμερα, μετά τη χθεσινή υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό πέντε μηνών. Οδηγός των νομισματικών εξελίξεων είναι οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και οι ενδεχόμενες αναταραχές στην ευρωζώνη, την ώρα που οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δίνουν «χτύπημα» στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Το ευρώ αλλάζει χέρια στο 1,1805 δολάριο, με οριακές ημερήσιες απώλειες, μετά την υποχώρηση το βράδυ στο 1,1769, στο πιο χαμηλό σημείο από τις 18 Δεκεμβρίου. Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει περίπου 1% αυτή την εβδομάδα.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, όπου τα λαϊκίστικα κόμματα συζητούν για κυβέρνηση συνασπισμού, «τραβάει» το ευρώ χαμηλότερα. Η χθεσινή διαρροή του κυβερνητικού προγράμματος Πέντε Αστέρων και Λίγκας οδήγησε το ευρωπαϊκό νόμισμα σε χαμηλό πέντε μηνών.

«Ενώ η κατάσταση στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία στις αγορές συναλλάγματος, το Πέντε Αστέρων βλέπει τον αγώνα της Βρετανίας κατά την αποχώρηση της από την ΕΕ και δεν αναμένεται να θέσει παρόμοια ατζέντα», σημειώνει  ο Yukio Ishizuki, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων της Daiwa Securities, στο Τόκιο.

Επί του παρόντος, το ευρώ δέχεται πίεση και από το bullish δολάριο, το οποίο έχει δεχθεί ώθηση αυτή την εβδομάδα από την άνοδο στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Διαμορφώνεται στο 3,11% μετά το χθεσινό υψηλό επταετίας. Ο δείκτης δολαρίου με ημερήσια κέρδη 0,11% βρίσκεται στα 93,42.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,1%, στο 1,3502 δολάριο (λίγο νωρίτερα, με μεγαλύτερα κέρδη, έφτασε στο 1,3558) μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Βρετανία να λέει στις Βρυξέλλες ότι είναι έτοιμη να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και μετά το 2021.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πάντως το διαψεύδει. «Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε σε δημοσιογράφους στη Σόφια της Βουλγαρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v