Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στην προ Μάαστριχτ εποχή θέλουν Λίγκα-Πέντε Αστέρια

Χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και διαγραφή του ιταλικού χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ «διεκδικούν» τα δύο λαϊκιστικά κόμματα της Ιταλίας, που συζητούν τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Επιστροφή στην προ Μάαστριχτ εποχή θέλουν Λίγκα-Πέντε Αστέρια
  • του James Politi (Ρώμη)

Τα δύο ηγετικά κόμματα της Ιταλίας, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν συζητήσει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τις χώρες που φεύγουν από το ευρώ και έχουν σκεφθεί να ζητήσουν από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της δυνητικής συμφωνίας τους.

Το κείμενο του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λίγκας έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτη η Huffington Post Italy και μεταδίδουν και οι Financial Times.

«Η διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένη στην κυριαρχία της αγοράς και στον σεβασμό σε κανόνες που είναι αυστηροί και αβάσιμοι από κοινωνική και οικονομική οπτική, πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά», αναφέρεται στο κείμενο.

«Συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες οικονομικής και νομικής φύσης πρέπει να εισαχθούν για να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση και έτσι να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία», προσθέτει.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (FSM) και η Λίγκα, που ξεκίνησαν να συζητούν τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα μετά το πολιτικό αδιέξοδο που έχει ήδη τραβήξει περισσότερο από 10 εβδομάδες, είπαν ότι το κείμενο, το οποίο χρονολογείται από τη Δευτέρα το πρωί, είναι «παλιό» και δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι στο τραπέζι σήμερα. «Όσον αφορά το ευρώ, παραδείγματος χάρη, και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να μην αμφισβητήσουν το ενιαίο νόμισμα», είπαν και τα δύο κόμματα.

Ωστόσο άλλες προτάσεις, που δεν έχουν αποκλειστεί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκπληξη μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των επενδυτών. Ανάμεσά τους και το αίτημα στην ΕΚΤ να διαγράψει τα 250 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους που διακρατεί ως το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστό ως QE-, μία πρόταση που θα προσέκρουε στη Συνθήκη της ΕΕ που απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση των χωρών. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει σχόλια.

Στην προσωρινή ατζέντα του συνασπισμού τους, το FSM και η Λίγκα είπαν ότι η πολιτική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση 10% στον λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ο οποίος σήμερα είναι άνω του 130%, ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Το κείμενο διέρρευσε και δημοσιεύθηκε την τελευταία μέρα ενός μεγάλου πολιτικού δράματος στη Ρώμη, όταν η σχέση της χώρας με την Ευρώπη ήρθε στο προσκήνιο ως ένα από τα κύρια θέματα στα οποία είχαν κολλήσει οι συνομιλίες μεταξύ Λουίτζι Ντι Μάιο, του ηγέτη του FSM και του Ματέο Σαλβίνι, του ηγέτη της Λίγκας.

Αν και οι συνομιλίες έμειναν πίσω τη Δευτέρα, αφότου οι δύο πλευρές απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία για το όνομα του πρωθυπουργού που θα ηγείται της συμμαχίας τους, ο κ. Ντι Μάιο και ο κ. Σαλβίνι ήταν πιο αισιόδοξοι μετά τις συναντήσεις της Τρίτης. Υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να είναι σε θέση να φτάσουν σε τελική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν όχι νωρίτερα.

Κάποιες από τις προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο της Δευτέρας περιλαμβάνουν:

* Επανεξέταση της συμμετοχής της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

* Διαχωρισμό «των παραδοσιακών δραστηριοτήτων δανεισμού από τις κερδοσκοπικές χρηματοοικονομικές δραστηριότητες».

* Προστασία των μικρών επιχειρήσεων από την «απελευθέρωση των ωρών εργασίας, την απότομη επέκταση των μεγάλων εταιρειών λιανικής και την εφαρμογή της οδηγίας Bolkestein [για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς].

Όσον αφορά την εγχώρια οικονομική πολιτική, το έγγραφο επιβεβαιώνει την προώθηση του εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς Ιταλούς, καθώς και τις περικοπές στον φόρο εισοδήματος, αλλά και σχέδια αντιστροφής της μεταρρύθμισης του 2011 στις συντάξεις -όλα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.

Στην εξωτερική πολιτική, το FSM και η Λίγκα -που αυξανόμενα κλίνουν προς το Κρεμλίνο- καλούν σε «άμεση απόσυρση» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας ως μέλη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ προνομιούχο σύμμαχο και ένα άνοιγμα στη Ρωσία, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως "απειλή", αλλά οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος», σημειώνεται στο κείμενο.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του κειμένου είναι η καθιέρωση ενός «συμβουλίου» αποτελούμενο από τους δύο ηγέτες -και τον μελλοντικό πρωθυπουργό-, για να διαχειριστεί τις διαφωνίες και να συζητήσει πώς η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε έκτακτες καταστάσεις που δεν προβλέπονται στην τελική συμφωνία.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v