Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμφιβολιών για τη συμφωνία ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,39% στα 52,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,20% στα 55,86 δολάρια. Ο χρυσός ενισχύεται, το ασήμι υποχωρεί.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας ανησυχιών πως οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης που έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής, στη συμφωνία για μείωση της προσφοράς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,39% στα 52,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,20% και διαπραγματεύεται στα 55,86 δολάρια.

Η BMI Research επισημαίνει ότι, βάσει μιας εκτιμώμενης συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα κατά 92,8% μόνο από τον ΟΠΕΚ, η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 1,08 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ωστόσο προειδοποίησε πως το ποσοστό συμμόρφωσης είναι μόλις 40% από την πλευρά του Ιράκ, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού του καρτέλ. Αυτό «θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό για τη συνοχή του γκρουπ» καθώς άλλοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τους στόχους τους για να ανταποκριθούν στο συνολικό στόχο που έχει τεθεί για το πρώτο μισό του 2017, τόνισε.

Κάποιοι traders υποστηρίζουν πως μια επικείμενη συντήρηση πεδίων πετρελαίου σε όλη τη Μέση Ανατολή ίσως βοήσει τον ΟΠΕΚ να πετύχει τους στόχους μείωσης της παραγωγής.

Πάντως συνολικά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στις αγορές πετρελαίου παραμένει η προσφορά παρά τις μειώσεις του καρτέλ, εν μέρει λόγω της αύξησης 6,5% στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα του 2016 και μετά, σε 8,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στο μεταξύ η Citi υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τις τιμές του πετρελαίου το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο του 2018, κατά ένα δολάριο το βαρέλι. «Η πρόβλεψή μας για το Brent, για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, είναι πλέον στα 63 δολάρια/βαρέλι και για το τέταρτο τρίμηνο είναι στα 58 δολάρια/βαρέλι, πράγμα που δίνει ένα ημερολογιακό μέσο όρο στα 60 δολάρια/βαρέλι», ενημέρωσε η τράπεζα.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, κατά 0,13% στα 1.227 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,15% και διαπραγματεύεται στα 17,855 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v