Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,66% στα 53,75 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,73% στα 56,22 δολάρια το βαρέλι. Υποχωρούν ο χρυσός και το ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο η άνοδός τους περιορίζεται λόγω ανησυχιών των επενδυτών για το αν η αύξηση στις αμερικανικές εξέδρες εξόρυξης και τα αποθέματα-ρεκόρ μπορεί να αντισταθμίσουν την προσπάθεια των παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή και να φέρουν σε ισορροπία την αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,66% στα 53,75 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,73% και διαπραγματεύεται στα 56,22 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές έχουν πιστέψει τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και την αφοσίωσή τους στον περιορισμό της προσφοράς, ωστόσο αυξάνονται οι ενδείξεις πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβρώσει την όρεξη των money managers να πιέσουν τις τιμές υψηλότερα. Από τις αρχές του μήνα, οι τιμές έχουν ενισχυθεί περίπου κατά δύο δολάρια.

«Υπάρχει ακόμη μια γενική συναίνεση ότι η συμφωνία εντός και εκτός ΟΠΕΚ βοηθά την προσφορά να ευθυγραμμιστεί με τη ζήτηση. Αυτή η αισιόδοξη στάση αντισταθμίζεται από τα διαρκώς αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ και τον αυξανόμενο αριθμό των εξεδρών», επιβεβαίωσε σε έκθεσή του ο στρατηγικός αναλυτής Tamas Varga της PVM Oil Associates.

Στο μεταξύ, σημερινά επίσημα στοιχεία κατέδειξαν πως οι αποστολές αργού της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησαν τον Δεκέμβριο σε 8,014 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 8,258 εκατ. τον Νοέμβριο, μεταδίδει το Reuters.

«Παρατεταμένη άνοδος άνω των 55 δολαρίων/βαρέλι και το ράλι 60 δολαρίων που ελπίζαμε, και τα δύο αποδεικνύονται απίστευτα δύσκολα», επεσήμανε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

«Στην καρδιά του ζητήματος είναι ότι η συμμόρφωση 90% του ΟΠΕΚ εξισορροπείται από τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου», πρόσθεσε.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί 0,14% στα 1.237,30 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,18% και διαπραγματεύεται στα 18,070 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v