Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά τριών μηνών το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,85% και διανύει το μεγαλύτερο πτωτικο σερί από τον περασμένο Ιούνιο. Το Brent επίσης καταγράφει πτώση 0,82% και την πιο παρατεταμένη υποχώρησή του από τις αρχές Νοεμβρίου.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και έχουν βρεθεί σε χαμηλά τριών μηνών. Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να αναχαιτίσει την παραγωγή αργού, οι τιμές του μαύρου χρυσού πιέζονται από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί εξακολουθούν να προσθέτουν εξέδρες.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,85% στα 48,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,82% και διαπραγματεύεται στα 50,95 δολάρια.

Το Brent οδεύει προς την πέμπτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση του, παρουσιάζοντας το πιο παρατεταμένο σερί υποχωρήσεων από τη βουτιά έξι ημερών που ολοκλήρωσε στις 4 Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια του τρέχοντος πτωτικού σερί, η τιμή έχει υποχωρήσει 8,8%, ποσοστό που σηματοδοτεί τις χειρότερες επιδόσεις από τα μέσα του Ιουνίου του 2016.

Το αμερικανικό αργό επίσης βρίσκεται σε πορεία προς την έκτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση του, ενώ στη διάρκεια των ημερών αυτών η τιμή του έχει υποχωρήσει 9,8%.

Η παρατεταμένη βουτιά οφείλεται στο ότι περισσότερες εξέδρες πετρελαίου έχουν τεθεί σε λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια ώρα που τα αποθέματα στη χώρα, το μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, έχουν αγγίξει υψηλό ρεκόρ.

Όπως ενημέρωσε την Παρασκευή η Baker Hughes, οι Αμερικανοί παραγωγοί προσέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα εξέδρες για όγδοη συνεχόμενη φορά, καθώς οι εταιρίες ενέργειας ενίσχυσαν τις δαπάνες για να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη που παρουσίασαν πρόσφατα οι τιμές χάρη στη συμφωνία ΟΠΕΚ.

«Με την αγορά να ‘’χωνεύει’’ ακόμη τη μεγάλη αύξηση στα αποθέματα, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση σήμερα», εκτίμησε σε έκθεσή της η ANZ Bank.

«Η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι γεμάτη με δημοσιοποιήσεις στοιχείων που καθορίζουν την αγορά», τόνισε και ο Michael McCarthy της CMC Markets, διευκρινίζοντας ότι η αγορά αυτή την εβδομάδα «θα κυριαρχηθεί» από τις προσδοκίες ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed.

Ανοδικά κινούνται σήμερα ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κυρίως λόγω των πολιτικών κινδύνων στην Ευρώπη, ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν αυξήσει την όρεξη για ασφαλή καταφύγια.

Το πολύτιμο μέταλλο απομακρύνεται από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα λόγω προσδοκιών για άμεση άνοδο στα αμερικανικά επιτόκια. Ενισχύεται κατά 0,51% στα 1.207,50 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,11% και διαπραγματεύεται στα 17,11 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v