Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το πετρέλαιο αλλά πιέζεται από ΗΠΑ

Στα προβλήματα του μαύρου χρυσού προστίθεται μια κορεσμένη ασιατική αγορά: σε ιστορικό υψηλό οι κινεζικές εξαγωγές βενζίνης, αφού η χώρα δε «σηκώνει» τις ποσότητες που επεξεργάζεται. Βουτιά 94% στις εισαγωγές το Φεβρουάριο.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου που ανέκαμψαν από τις απώλειες της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, ωστόσο η αγορά παραμένει πιεσμένη λόγω των διογκωμένων αμερικανικών αποθεμάτων και της αυξανόμενης παραγωγής που αντισταθμίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει την προσφορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,62% στα 48,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,63% και διαπραγματεύεται στα 50,95 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι το Brent στηρίζεται τεχνικά περίπου στα 50 δολάρια και πως πιέζεται ανοδικά, καθώς οι traders μετρούν νέες θέσεις long αφότου το αργό βούλιαξε σε χαμηλά πολλών μηνών μέσα σε μια νύχτα.

Παρά την ανάκαμψη, ωστόσο, οι traders επισημαίνουν πως η αγορά συνεχίζει να πιέζεται λόγω των αμερικανικών αποθεμάτων, αλλά και εξαιτίας αμφιβολιών πως ο ΟΠΕΚ και οι μειώσεις του θα χαλιναγωγήσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου.

Ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader, επιβεβαίωσε πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού, αφενός λόγω της αμερικανικής παραγωγής και αφετέρου εξαιτίας της έλλειψης συμμόρφωσης από κάποιους παραγωγούς που είχαν συμφωνήσει να περιορίσουν την προσφορά.

Η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν κατά πέντε εκατ. βαρέλια, στην ποσότητα-ρεκόρ των 533,1 εκατομμυρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη για άνοδο 2,8 εκατ. βαρελιών.

Τα μεγάλα αποθέματα έχουν προκύψει έπειτα από αύξηση άνω του 8% στην αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τα μέσα του 2016 και μετά, σε πάνω από 9,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στο μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις για κορεσμένη αγορά στην Ασία, όπου οι εισαγωγές βενζίνης της Κίνας βυθίζονται και τα διυλιστήριά της στέλνουν τεράστιους όγκους στο εξωτερικό, διότι επεξεργάζονται περισσότερο καύσιμο απ’ ότι μπορεί να απορροφήσει η εγχώρια αγορά.

Οι κινεζικές εξαγωγές βενζίνης ανήλθαν το Φεβρουάριο σε ιστορικό υψηλό, κάνοντας άλμα 76,6% σε σχέση με πέρυσι σε 1,06 εκατ. τόνους, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η κινεζική διοίκηση τελωνείων.

Οι εξαγωγές ντίζελ εκτοξεύτηκαν 66,7% τον προηγούμενο μήνα σε ετήσια βάση, σε 1,32 εκατ. τόνους.

Από την άλλη, η Κίνα εισήγαγε μόλις 7.245 τόνους βενζίνης το Φεβρουάριο, το οποίο αντανακλά βουτιά 94% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισαγωγές ντίζελ υποχώρησαν 52%, σε 50.000 τόνους.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός που απομακρύνεται από το χθεσινό peak τριών εβδομάδων. Υποχωρεί 0,12% στα 1.248,20 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι ενισχύεται κατά 0,21% και διαπραγματεύεται στα 17.615 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v