Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω μειώσεων προσφοράς από Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία μείωσε το αργό που εξάγει στις ΗΠΑ αλλά αύξησε την προσφορά στην Ασία, πράγμα που δείχνει ότι θωρακίζει τους καλύτερους πελάτες της από τις περικοπές. Πάντως σήμερα ενισχύονται και οι δύο ποικιλίες του μαύρου χρυσού.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς υποστηρίζονται από μια υποχώρηση στις σαουδικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο σε γενικές γραμμές οι αγορές παραμένουν υπό πίεση, λόγω του κορεσμού της παγκόσμιας αγοράς σε καύσιμα.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,61% στα 47,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του β και διαπραγματεύεται στα 50,80 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο ποικιλίες βρίσκονται, πάντως, σε πορεία προς πτώση σχεδόν 2% για την εβδομάδα.

Οι traders επισημαίνουν ότι η σημερινή άνοδος στις τιμές ήρθε χάρη σε μια πληροφορία πως οι εξαγωγές αργού από τη Σαουδική Αραβία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποχωρήσουν το Μάρτιο κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, εξέλιξη που συνάδει με την ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ.

«Έχουμε γίνει αισιόδοξοι (…) σε ορίζοντα τριών μηνών (…) με την προϋπόθεση ισχυρών μειώσεων στα αποθέματα το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και σταθερής συμμόρφωσης εντός και εκτός ΟΠΕΚ», τόνισε η BMI Research σε σημερινή έκθεση προς τους πελάτες.

Σε άλλες σημαντικές περιοχές-καταναλωτές, ωστόσο, οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας έχουν παραμείνει υψηλές παρά την προσπάθεια του καρτέλ για ελάττωση της προσφοράς.

Στοιχεία του Thomson Reuters Eikon για ναύλωση πλοίων και συναλλαγές, δείχνουν ότι οι αποστολές του ΟΠΕΚ στην Ασία -τη μεγαλύτερη και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή-καταναλωτή πετρελαίου- διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο.

Το νούμερο αντανακλά άνοδο άνω του 5% από τον Ιανουάριο, το μήνα οπότε οι μειώσεις ξεκίνησαν επισήμως, και δείχνει πως το καρτέλ θωρακίζει τους κύριους πελάτες του από την ελάττωση στην προσφορά.

Εκτός κι αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει τη συμφωνία και πέραν του Ιουνίου ή προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, οι traders τονίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου κινδυνεύουν να υποχωρήσουν κι άλλο.

«Η αγορά ανυπομονεί να δει κι άλλη πρόοδο στη μείωση παραγωγής, για να ελαττωθούν τα αποθέματα που εξακολουθούν να αυξάνονται», επιβεβαίωσε σήμερα η ANZ.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, εν αναμονή του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο επάνω στο νομοσχέδιο με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να αντικαταστήσει το Obamacare.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,17% στα 1.245,10 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,13% και διαπραγματεύεται στα 17,615 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v