Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης στα ομόλογα του Νότου

Ανακάμπτουν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου καθώς ο Μάριο Ντράγκι δεσμεύεται για νέα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής. Στο 6,169% το yield του ελληνικού 10ετούς.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην οικονομία της ευρωζώνης και δηλώνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει και αντισυμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Μιλώντας στην εφημερίδα Verslo Zinios, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως «οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να υπονομεύσουν περαιτέρω το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα» και επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί. «Η ΕΚΤ είναι απολύτως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό» τόνισε. 

Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν πως ίσως τελικά χρειαστεί να το κάνει. Τον Αύγουστο καταγράφηκε νέα μείωση στον τραπεζικό δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ενώ η συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO ήταν απογοητευτική.

Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας υποχωρούν στο 2,124% από 2,207% χθες και της Ιταλίας στο 2,353% από 2,411%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει πάνω από το 6%. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 6,169% από 6,23%. Ο Marc Ostwald, της ADM Investor Services, μιλώντας στο CNBC δήλωσε πως η άνοδος που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποδίδεται στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα με πιθανή νίκη του Σύριζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v