Ευρωζώνη: Νέα μείωση 1,5% στον τραπεζικό δανεισμό

Κλειστή η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού επί 28 μήνες στην ευρωζώνη, Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Ευρωζώνη: Νέα μείωση 1,5% στον τραπεζικό δανεισμό

Νέα συρρίκνωση καταγράφηκε στο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε τον Αύγουστο για 28ο συνεχή μήνα, παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων,

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε κατά 2% τον Αύγουστο.

Οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, σφίγγουν περισσότερο την στρόφιγγα της χρηματοδότησης ενόψει των τεστ αντοχής από την ΕΚΤ και την σκληρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την πρώτη φάση του προγράμματος TLTRO (φτηνά 4ετή δάνεια σε τράπεζες με τον όρο αύξησης της χρηματοδότησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις), αλλά η συμμετοχή δεν ήταν  ικανοποιητική. Αντλήθηκαν μόλις 82,6 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών άνω των 150 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v