Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Χαμηλότερα του 8% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Fed.

Ανοδικά συνεχίζουν οι αποδόσεις των περισσοτέρων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιέζουν την ΕΚΤ να προχωρήσει πιο σύντομα στην περιστολή του QE, ενώ με ανησυχία παρακολουθούνται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Αντιθέτως σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με χθες υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το yield του 10ετούς τίτλου, που χθες είχε ξεπεράσει και το 8,3%, αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 7,68%, ενώ του 2ετούς, που είχε πλησιάσει το 9,5%, κινείται στο 8,55%.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση της Fed, η οποία δεν αναμένεται να μεταβάλει τα επιτόκιά της, όμως ίσως δώσει στοιχεία για το πόσο επιθετική θα είναι η στάση της σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Οποιαδήποτε αναφορά σε αβεβαιότητα αναφορικά με το μίγμα πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα περιορίσει τις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούνται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, ότι θα θέσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ στο επίκεντρο της οικονομικής της πλατφόρμας.

Οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που θα διενεργηθούν τον Απρίλιο, θεωρούνται μεγάλο risk event για τις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την πιθανότητα νίκης της Μαρίν Λε Πεν.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,08%, κοντά σε υψηλό 16 μηνών, την ώρα που το yield του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,46%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,31%, του ισπανικού στο 1,65% και του πορτογαλικού στο 4,2%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v