Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για πιθανή στροφή της Γερμανίας σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, στρέφουν το ενδιαφέρον των επενδυτών σε τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Συνεχίζουν να πωλούν ομόλογα της ευρωζώνης οι επενδυτές, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού SPD και των συντηρητικών του συνασπισμού CDU/CSU εν όψει των Γερμανικών εκλογών, αν και μειώνονται τα ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι πιέσεις από την αριστερά καθιστούν πιθανότερο οι πολιτικοί στη Γερμανία –που τάσσεται υπέρ της λιτότητας- να αρχίσουν να στρέφονται προς μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Οι υψηλότερος πληθωρισμός διαβρώνει τις αξίες των ομολόγων, ενώ η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης ενθαρρύνει τους επενδυτές να στραφούν σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,44%, του αντίστοιχου γαλλικού στο 1,07%, του ιταλικού στο 2,25%, του ισπανικού στο 1,63% και του πορτογαλικού στο 4,13%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,57% και του 2ετούς στο 8,47%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v