Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι ανησυχίες για τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα, κάνουν τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να ρισκάρουν.

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την Ιταλία οδηγεί σε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών τους ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, σε πολυετή υψηλά, ενώ οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Όπως σημειώνουν στο Reuters αναλυτές, οι επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα, κάνουν τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να ρισκάρουν, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα μειωθούν από τον Απρίλιο.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,10%, με το spread έναντι του γερμανικού να αυξάνεται κατά 79 μ.β., στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, ενώ το spread του ιταλικού σε σχέση με το γερμανικό ξεπέρασε τις 200 μ.β., στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014. Η απόδοση του ιταλικού στο 2,32%, του ισπανικού στο 1,73%, του πορτογαλικού στο 4,18%, ενώ του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,34%.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες που εκφράζουν οι επενδυτές για ενδεχόμενο «ατύχημα» με την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης εγκαίρως και πριν αρχίσουν οι εκλογές στην Ευρώπη, σπρώχνουν υψηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με του 2ετούς μάλιστα να ξεπερνά νωρίτερα το 10%.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου κινείται στο 9,9% (νωρίτερα είχε αγγίξει το 10,05%) και του 10ετούς στο 7,81%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v