Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφύπνιση των «ταύρων» στη Wall Street

Με θεαματικά κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά τα αρνητικά macro, υποδεχόμενη μάλλον θετικά τις δηλώσεις του Ben Bernanke. Πρωταγωνίστησαν Τράπεζες, Τεχνολογία, Ενέργεια. Πτώση στις ευρωαγορές.

Με θεαματικά κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά τα αρνητικά macro, υποδεχόμενη μάλλον θετικά τις δηλώσεις του Ben Bernanke. Πρωταγωνίστησαν Τράπεζες, Τεχνολογία, Ενέργεια. Πτώση στις ευρωαγορές.

Στην κατάθεση του στην επιτροπή τραπεζικών θεμάτων της Γερουσίας, ο Πρόεδρος της Fed, Βen Bernanke, προσδιόρισε χρονικά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο 2010, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η πλήρης η πλήρης αποκατάσταση της οικονομίας θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Bernanke υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πρόθεση κρατικοποίησης των τραπεζών και πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, δήλωση που ελήφθη θετικά από την αγορά όπως σημείωναν αναλυτές.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμενόταν η ομιλία του Obama προς τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναφερόταν στο «πακέτο» των 787 δισ. δολαρίων, αλλά και στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εντωμεταξύ, από το μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 25 μονάδων, ενώ "βούτηξαν" κατά 18,5% οι τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπόλεις των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Επίσης, διολίσθησαν 15% οι τιμές της εμπορικής στέγης το 2008, εξαιτίας της κρίσης.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο η Home Depot (+10%) ανακοίνωσε ζημίες 54 εκατ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2008, μέγεθος θετικότερο των εκτιμήσεων.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι «μεγάλοι χαμένοι» της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι εταιρείες τεχνολογίας, με τις Apple και Google να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%.

Συνεχίστηκε, ακόμα, η ανάκαμψη των τραπεζών αφού από τη μια πλευρά οι χαμηλές αποτιμήσεις και από την άλλη η απομάκρυνση των σεναρίων κρατικοποίησης οδήγησαν σε κέρδη τις Citigroup (+21%) και Bank of America (+20%).

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν επίσης τόσο οι εταιρείες ενέργειας, μετά το «ράλι» 4% του πετρελαίου, αλλά και ο κλάδος Υγείας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,32% στις 7350,94 μονάδες, ο S&P  4,01% στις 773,14 μονάδες και ο Nasdaq 3,90% στις 1441,83 μονάδες.

Λίγα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης περίπου 870 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και περίπου 1,27 δισεκατομμύρια τεμάχια στο Nasdaq.

Θετική η τελική εικόνα με τους ανοδικούς τίτλους να υπερισχύουν των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 1 στο NYSE και 9 προς 4 στο Nasdaq.

Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 6,40% στα 12,63 δολάρια, ενώ κατέγραφε κέρδη 8,82% στα 2,59 δολάρια το δικαίωμα της Εθνικής. Άνοδος 5,35% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,70 δολάρια.

Πτωτικά έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,89% στις 3.816,44 μονάδες , ενώ ο DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,03% στις 3.895,75 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,73% στις 2.708,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v