Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed προσγείωσε ανώμαλα τη Wall Street

Το ενδεχόμενο περιορισμού του QE από τον Ιούνιο ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές και οδήγησε σε απώλειες τους δείκτες. «Βουτιά» 1,1% για Nasdaq. Προβλημάτισε η ομιλία Bernanke. Νέο ιστορικό υψηλό για DAX.

Το ενδεχόμενο περιορισμού του QE από τον Ιούνιο ξάφνιασε δυσάρεστα τους επενδυτές και οδήγησε σε απώλειες τους δείκτες. «Βουτιά» 1,1% για Nasdaq. Προβλημάτισε η ομιλία Bernanke. Νέο ιστορικό υψηλό για DAX.

Η αρχική ανεπιφύλακτη στάση Bernanke υπέρ της εφαρμογής μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου, ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ειδικότερα ο διοικητής της Fed προειδοποίησε ότι μια πρώιμη κίνηση επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής θα «στραγγαλίσει» την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο προς το τέλος της ομιλίας του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Fed να αποφασίσει μείωση στην επαναγορά ομολόγων σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωση που καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall.

Επιπλέον στη δημοσιότητα δόθηκαντα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της τάξεως των 85 δισ. δολ. ανά μήνα αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική μείωση του ποσού επαναγοράς ομολόγων ακόμα και τον Ιούνιο, αναλόγως των οικονομικών συνθηκών.
Ζητούμενο για τα στελέχη της Fed θα είναι η ενίσχυση και σταθεροποίηση της ανάκαμψης .

Το ενδεχόμενο περιορισμού του QE σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ανησύχησε τους επενδυτές με τους δείκτες στη Wall να γυρίζουν στο κόκκινο και τον Nasdaq να χάνει έως και 1,5%.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ουσιαστικά διέψευσε το σχόλιο του αναλυτή της Global Financial Private Capital, Chris Bertelsen, ο οποίος υποστήριζε ότι “Δεν πρόκειται να δούμε μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ούτε μια αιφνίδια αλλαγή στη πολιτική μηδενικών επιτοκίων. Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία γιατί η Fed δε θέλει να ξαφνιάσει την αγορά».

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων θετικά υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά την αύξηση 0,6% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σαφής ένδειξη ανάκαμψης στης στεγαστικής αγοράς της χώρας.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Toll Brothers ενισχύθηκε 3,1% καθώς ανακοίνωσε αυξημένα καθαρά κέρδη με στήριξη από την ενίσχυση των εσόδων στο τρίμηνο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,2% στα 94,06 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,4% στα 1.358 δολ./oz.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 6% στο 1,33 δολ. και το δικαίωμα της Coca Cola ΗΒC κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 26,80 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 0,52%, στις 15.307,17 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,83%, κλείνοντας στις 1.655,35 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 3.463,30 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 5 ετών στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη B. Bernanke, επικράτησαν ανοδικές τάσεις.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο, ενισχύθηκε 0,53% στις 6.840 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,69% στις 8.531 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι εμφάνισε άνοδο 0,37% στις 4.051 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v