Έχασαν τα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδήγησε σε απώλειες τη Wall. Τερμάτισε το ανοδικό σερί 8 συνεδριάσεων για S&P και 14 για Nasdaq. Στο επίκεντρο η ομιλία Bernanke.

Αναλυτικά ο πληθωρισμός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 4 μηνών ήτοι κατά 0,5% έναντι 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% έναντι 1,4% τον Μάιο.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «άλμα» την άνοδο του πληθωρισμού ενώ επισημαίνουν ότι με το δείκτη τιμών κοντά στο 2% ενδέχεται να ενισχυθεί η επιχειρηματολογία της Fed για την ανάγκη περιορισμού του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Στον αντίποδα σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα καλά στοιχεία στη στεγαστική αγορά και στις βιομηχανικές παραγγελίες.

Ειδικότερα σε υψηλό 7 ετών ανήλθε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο στις ΗΠΑ με τον δείκτη να πιάνει τις 57 μονάδες από 51 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 4 μηνών κατά 0,3% έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Στο εξάμηνο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6%.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Ben Bernanke στο Κογκρέσο καθώς ενδέχεται να δώσει ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed αναφορικά με το χρόνο έναρξης περιορισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Coca Cola λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης υποχωρούσε 1,5% καθώς οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αντίστοιχα η μετοχή της Goldman Sachs κινήθηκε πτωτικά 1,9% αν και τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύθηκε οριακά καθώς ανακοίνωσε διπλασιασμό στα καθαρά κέρδη και αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,21% στις 15.451,85 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,37% στις 1.676,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,25% στις 3.598,50 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,28 δολ. με πτώση 1,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,85% στα 24,64 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν. Συγκεκριμένα το δολάριο κινήθηκε πτωτικά 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,3143 και έναντι του γεν στα 99,20.

Στην αγορά ομολόγων, περιορίστηκε αισθητά η άνοδος στις τιμές των αμερικανικών χρεογράφων αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,53%, αφού πρώτα έπιασε χαμηλό αντίστοιχο της 1ης Ιουλίου στο 2,51%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στις 105,87 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.290 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v