Η Συρία τρόμαξε τους επενδυτές στη Wall

Η κλιμάκωση της συριακής κρίσης οδήγησε σε απώλειες τους δείκτες στη Wall. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πτώση 4,1% για Facebook. Άλμα 3% για αργό, 2% για χρυσό.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall με τις εξελίξεις στη Συρία να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, η κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία μετά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασάντ (σύμφωνα με ΗΠΑ, Μ. Βρετανία) και οι πληροφορίες για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σημειώνεται ότι η φίλα προσκείμενη στον Ασάντ, Ρωσία έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε επέμβαση στην εμφύλια διαμάχη της χώρας.

Στο μέτωπο της αμερικανική οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ανήλθε στις 81,5 μονάδες έναντι 80,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο μόλις στο 80,3.

Παράλληλα στη στεγαστική αγορά, ο δείκτης τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ, αυξήθηκε 2,2% τον Ιούνιο, επιδεικνύοντας έναν ακόμη μήνα ταχείας ανάπτυξης αν και σε βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της J.C. Penney μετά την είδηση ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Bill Ackman πουλά μερίδιό του στην εταιρία.

Αντίστοιχα, η μετοχή του Facebook υποχώρησε σήμερα από το υψηλό 52 εβδομάδων σημειώνοντας πτώση 4,1% στα 39,64 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,14% στις 14.776,13 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 1,59% στις 1.630,48 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,16% στις 3.578,52 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,70 δολ. με πτώση 9,5% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 4,3% στα 26,93 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 8 εβδομάδων έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 129,93 γεν. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,332 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η τιμή του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε για τέταρτη διαδοχική ημέρα με την απόδοση να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στα 2,75%. Σημειώνεται ότι στις 22 Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε πιάσει υψηλό 2 ετών στα 2,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η κλιμάκωση της συριακής κρίσης ώθησε υψηλότερα 2,9% την τιμή του πετρελαίου στα 109,01 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9% στα 1.420 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v