Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η αρνητική αντίδραση στην Wall Street

Η Fed συνεχίζει να "στοιχειώνει" την Wall, ενώ πιέσεις ασκούν οι συνομιλίες για τον αμερικανικό προϋπολογισμό και για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Υποχωρεί η Citi (-3%), εκτινάσσεται η Apple (+6%). Απώλειες για χρυσό, πετρέλαιο.

Συνεχίζοντας να παρακολουθούν τις επιπτώσεις από την απόφαση της Fed για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο στρέφουν το ενδιαφέρον επιπλέον στις συζητήσεις στο Κογκρέσο για τον αμερικανικό προϋπολογισμό αλλά και την μεγάλη νίκη της Angela Merkel στις γερμανικές εκλογές.

Ευνοϊκή επίδραση έχουν οι στατιστικές ανακοινώσεις, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υπεραποδίδει χάρη στην εκτίναξη της Apple.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με μικτά πρόσημα την συνεδρίαση, αλλά αυτή την ώρα κυριαρχούν τα "κόκκινα." Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,29% στις 15.407 μονάδες, ο S&P κινείται 0,46% χαμηλότερα στις 1.703 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,28% στις 3.763 μονάδες.

Σχεδόν εννέα μετοχές υποχωρούν για κάθε πέντε που ενισχύονται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στα 80 εκατ. μετοχές. Ο σύνθετος τζίρος προσεγγίζει τα 298 εκατομμύρια.

Την Παρασκευή η Wall Street πιέστηκε χαμηλότερα, καθώς η αρχική ευφορία για την απραξία της Fed εξανεμίστηκε και την θέση της πήραν ανησυχίες για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Σχετικά με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην μειώσει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες μεσα στην εβδομαδα αρκετά μέλη της Fed, τα οποία ενδεχομένως να ρίξουν φως στο σκεπτικό της απόφασης.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, που αρχίζει το νέο οικονομικό έτος, αλλιώς επαπειλείται διακοπή της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed «γύρισε» σε θετικά πεδία τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον μακροχρόνιο μέσο όρο. Ο δείκτης ανήλθε στο +0,14 τον Αύγουστο από -0,43 τον Ιούλιο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ο τεχνολογικός κολοσσός Apple εκτινάσσεται 5,8% μετά την ανακοίνωση ότι κατά το πρώτο σαββατοκύριακο διάθεσης των έξυπνων τηλεφώνων iPhone 5S και 5C, πωλήθηκαν 9 εκατομμύρια συσκευές. Ο αριθμός των συσκευών, είναι ρεκόρ πωλήσεων για την εταιρία.

Η Citigroup βουλιάζει 3% κατόπιν δημοσιεύματος για κάθετη μείωση εσόδων στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ο τίτλος της BlackBerry βουλιάζει 3% μετά το -17% της Παρασκευής, όταν εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη και προανάγγειλε απολύσεις του 40% του εργατικού δυναμικού.

Στις υπόλοιπες αγορές, κυριαρχεί η εκλογική νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου, που έχει μικτή υποδοχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, καθώς αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπό πίεση παραμένουν οι τιμές του χρυσού, που υποχωρούν 0,34% στα 1.328 δολ. ανά ουγκιά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν απώλειες 1,07% στα 103,63 δολ. ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v