Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P

Κέρδη στη Wall με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο. Στο επίκεντρο η Fed εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων. Εντός των προβλέψεων τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άλμα 6% για τη μετοχή της Facebook. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Ξεκίνησε σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να καθορίσει το χρόνο έναρξης περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι την Τετάρτη, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσουν τη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10δισ. δολάρια ήτοι στα 75 δισ.

Η αυριανή απόφαση της Fed αναμένεται να έχει αντίκτυπο πέρα από τη Wall και στις υπόλοιπες χρηματαγορές.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές. Ειδικότερα οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν 0,3%, ενώ στα τρόφιμα σημείωσαν άνοδο 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,5%, έναντι 2% τον Ιούλιο.

Επιλέον, αμετάβλητος παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ύστερα από τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η National Association of Home Builders. Συγκεκριμένα, ο δείκτης NAHB/Wells Fargo παρέμεινε στάσιμος το Σεπτέμβριο στις 58 μονάδες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 0,6% μετά την απόφαση επαναγοράς μετοχών έως και 40 δισ. δολάρια χωρίς ημερομηνία λήξης και την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 22%.

Αντίστοιχα και η US Airways κινήθηκε υψηλότερα μετά την αναβάθμιση σύστασης του τίτλου από τη JP Morgan σε "overweight" από "neutral".

Επιπλέον η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε 6% και παράλληλα ο τίτλος της Apple κινήθηκε ανοδικά 1%.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% στις 15.529,73 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,42% στις 1.704,76 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,75% στις 3.745,70 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,14 δολ. με πτώση 0,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,6% στα 31,31 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου στο 1,3362 δολ. με αφορμή το νέο άλμα που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική ημέρα στο 2,86%, αφού πρώτα τη Δευτέρα το 10ετές είχε βουλιάξει έως το 2,78% για να ανακάμψει αργότερα.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,2% στα 105,31 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,6% στα 1.309 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v