Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η Wall Street μετά τα νέα υψηλά

Μικτά πρόσημα στη Wall στον απόηχο της απόφασης της Fed για QE. Υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά Dow και S&P. Νέα άνοδος για Nasdaq. Καλά τα οικονομικά στοιχεία σε στεγαστική αγορά και μεταποίηση. Πιέσεις για δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο.

Ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall μετά τα νέα ιστορικά υψηλά που έπιασαν την Τετάρτη οι δείκτες Dow και S&P, με αφορμή την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών περίμεναν ότι η Fed θα αρχίσει να σφίγγει τα λουριά της πιστωτικής πολιτικής.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων γνωστοποιήθηκαν σήμερα στοιχεία για την απασχόληση, τη στεγαστική αγορά και την μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στην απασχόληση, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και επέστρεψαν πάνω από τις 300.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στα ταμεiα εμφανίστηκαν 309.000 νέοι άνεργοι, 15.000 περισσότεροι σε σχέση με την προηγηθείσα εβδομάδα.

Στη στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών αυξήθηκαν 1,7% τον Αύγουστο στις 5,48 εκατομμύρια οικίες (στο 12μηνο), που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2007. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι περίμεναν 5,2 εκατομμύρια πωλήσεις.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών και πλέον. Ο δείκτης που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης, εκτινάχθηκε στο 22,3 τον Σεπτέμβριο από 9,3 τον Αύγουστο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Rite Aid Corp. ενισχύθηκε 15% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος ενώ η μετοχή της Oracle Corp. υποχώρησε μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,26% στις 15.636,62 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,19% στις 1.722,33 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,15% στις 3.789,38 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,18 δολ. με πτώση 1,65% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 3,2% στα 30,76 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών έναντι του ευρώ στο 1,3542 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,72% αφού πρώτα την Τετάρτη είχε υποχωρήσει κατά 16 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 31/10/2011.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 106,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άλμα 4,7% -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- στα 1.369 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v