Απασχόληση και χρέος πίεσαν τη Wall Street

Τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης οδήγησαν σε απώλειες τη Wall. Η δεύτερη μέρα του κυβερνητικού «λουκέτου» άρχισε να τρομάζει τους επενδυτές. Πιέσεις σε Alcoa. Επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ./oz ο χρυσός. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης καθώς και το «λουκέτο» σε κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street.

Ειδικότερα οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 166.000 θέσεις έναντι 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα οι θέσεις στην ιδιωτική απασχόληση είχαν αυξηθεί κατά 176.000.

Επιπλέον, πιέσεις στη Wall προκάλεσαν οι φόβοι για παρατεταμένη διάρκεια στο «λουκέτο» των κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι θα δοθούν μεγάλες πολιτικές «μάχες» στον προϋπολογισμό που θα προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το «ταβάνι του χρέους.»

Σημειώνεται ότι εξαιτίας του λουκέτου σε κυβερνητικές υπηρεσίες πιθανότατα την Παρασκευή δε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας για τον Σεπτέμβριο.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ και ο διοικητής Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την δέσμευσή του ότι η πιστωτική πολιτική θα παραμείνει «επεκτατική» για όσο χρειαστεί.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της BlackBerry υποχωρούσε αισθητά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το κόστος από τις περικοπές θέσεων εργασίας (αποζημιώσεις εργαζομένων) θα είναι 4 φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Alcoa υποχώρησε 1,8% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της από την Deutsche Bank AG.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Global Payments Inc. ενισχύθηκε μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το 2013.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,39% στις 15.133,14 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,07% στις 1.693,85 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,08% στις 3.815,02 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,15 δολ. με άνοδο 1,65% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 2,75% στα 28,65 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωσε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 2 εβδομάδων έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 1,3592 δολ. Ανοδικά κινήθηκε και το ιαπωνικό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο στα 97,24 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό 7 εβδομάδων στο 2,63% ενώ την Τρίτη είχε κινηθεί ανοδικά κατά 4 μονάδες στο 2,65%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2% στα 104,10 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 2,4% στα 1.317 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v