Ανοσία επέδειξε η Wall Street σε ΑΕΠ και Fed

Πτώση για Dow Jones, αμετάβλητος ο S&P και άνοδος για Nasdaq. Βλέπει δυναμική στην οικονομία η Fed. Ισχυρή ανάπτυξη στο Q2 στις ΗΠΑ. Ικανοποίησαν τα εταιρικά αποτελέσματα. Σε υψηλό 9 μηνών το δολάριο. Κάτω από τα $1.300 ο χρυσός.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα οι αποφάσεις της Fed.

Όπως αναμενόταν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην έκτη κατά σειρά μείωση κατά 10 δισ. δολάρια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.

Επιπλέον η Fed υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία αποκτά δυναμική ενώ βλέπει μακροπρόθεσμα τον πληθωρισμό να κινείται σταθεροποιητικά.

Ωστόσο, η αισιοδοξία της Fed σε συνδυασμό με τα καλά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall.

Ειδικότερα, η εκτόξευση της ανάπτυξης στο 4% στο β' τρίμηνο, όχι μόνο δεν προκάλεσε επενδυτικό ενθουσιασμό αλλά αντίθετα προβλημάτισε καθώς ενίσχυσε τις φήμες ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,19% στις 16.880,36 μονάδες, ο S&P έκλεισε αμετάβλητος στις 1.970,05 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,45% στις 4.462,90 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή του Twitter εκτοξεύτηκε 20% μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β' τριμήνου καθώς διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις και οι χρήστες της αυξήθηκαν στους 271 εκατ.
Αντίστοιχα άνοδο 5,4% σημείωσε και ο τίτλος της Amgen καθώς ανακοίνωσε την περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 4% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από την ύφεση του α' τριμήνου. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη στο 3,2%.

Επιπλέον οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 218.000 τον Ιούλιο έναντι 230.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,37 δολ. , σημειώνοντας πτώση 0,75% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,7% στα 23,51 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό εννέα μηνών έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3383 δολ. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,7% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,90 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,55% και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά τέσσερις μονάδες στο 3,26%. Σημειώνεται ότι το 2ετές έπιασε υψηλό 3 ετών στο 0,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε και σήμερα κατά 0,8% στα 100,18 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.298 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v