Ουκρανία και Yellen δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Τρίτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Έντονος προβληματισμός για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Στο προσκήνιο η ομιλία της Yellen. Ανάκαμψε από το χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο στο 1,3227.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα η ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen στο συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Jackson Hole.

Η Janet Yellen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο, σε περίπτωση που υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας ή ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής της Schaeffer Investment Research, Joe Bell, "η Yellen δεν είπε τίποτε στην ομιλία της που θα μπορούσε να προκαλέσει δραματικές εξελίξεις στις αγορές. Αντίθετα η νέα ένταση στην Ουκρανία κέρδισε (αρνητικά) το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Ειδικότερα, αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά προκάλεσε η ξαφνική κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία μετά την είσοδο 90 ρωσικών φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τα ανατολικά σύνορα χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,23% στις 17.001,22 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,20% στις 1.988,40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 4.538,55 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow ενισχύθηκε 2% και οι S&P και Nasdaq κινήθηκαν υψηλότερα 1,7%.

Από πλευράς τίτλων, η Apple έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς ενισχύθηκε 0,7% στα 101,32 δολάρια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,42 δολ., σημειώνοντας άνοδο 0,3% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,4% στα 22,72 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3227 δολ. Επιπλέον το δολάριο έπιασε υψηλό 8 μηνών σε σχέση με το γεν καθώς ανήλθε στα 104,02.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,40%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,45% στα 93,56 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 1.281 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v