Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό πέτυχε ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με τον S&P να επιστρέφει πάνω από τις 2.000 μονάδες στον απόηχο της Fed. Στο προσκήνιο η ομιλία της Yellen. Πρώτη πτώση του πληθωρισμού μετά από 16 μήνες στις ΗΠΑ. Απώλειες 4,7% για την Abode Systems. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος –όπως ήταν αναμενόμενο- βρέθηκε η Fed.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το guidance για τα επιτόκια –προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές- ενώ προχώρησε και στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια.

Αργότερα στην ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% στις 17.156,79 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,13% στις 2.001,58 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 4.562,19 μονάδες.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, η μείωση του δείκτη τιμών για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες στις ΗΠΑ είχε θετικό αντίχτυπο στη Wall Street καθώς αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει κρίσιμο όριο για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα την απουσία πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά ήτοι την άνοδο του πληθωρισμού άνω του 2%.

Επιπλέον ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο των κατασκευών ανήλθε το Σεπτέμβριο σε υψηλό 9 ετών καθώς αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες στο 59.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της FedEx Corp. ενισχύθηκε 3,4% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Abode Systems υποχώρησε 4,7% καθώς οι πωλήσεις τριμήνου απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Σε διεθνές επίπεδο, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές για το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στη Σκωτία. Αντίστοιχα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,20 δολ., σημειώνοντας άνοδο 0,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,7% στα 22,10 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2871. Σημειώνεται ότι πριν τη Fed το δολάριο υποχωρούσε οριακά στο 1,2963. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 108,22 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,62%, μετά την ανακοίνωση της Fed.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,7%, στα 94,18 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.228 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v