Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα φέρνει διόρθωση και στην Wall Street

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα ασκούν πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και βυθίζουν αναδυόμενες και αγορές εμπορευμάτων. Πιέσεις και στην Wall Street. Διορθώνει η Alibaba (-3,4%) μετά το ιστορικό ΙΡΟ, ενισχύεται η Apple. Κινητικότητα λόγω deals.

Οι ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομία αποδέχεται βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, προκάλεσε σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τις αναδυόμενες αγορές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων και τα εμπορεύματα σε χαμηλό πέντε ετών.

Οι απώλειες μεταδίδονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, καθώς οι αμφιβολίες για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργούν αμφιβολίες και για την βιωσιμότητα του χρηματιστηριακού ράλι τιμών που έχει ωθήσει τις αμερικανικές μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 17.211 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,77% στις 1995 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,31% χαμηλότερα στις 4.519 μονάδες.

Η Wall Street εμφάνισε μεταβλητότητα στην συνεδρίαση της Παρασκευής και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα, αλλά πάντως ο Dow industrials έκλεισε στο 18ο ρεκόρ της φετινής χρονιάς. Το ΙΡΟ της Alibaba, που αποδείχθηκε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εισαγωγή στην ιστορία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον.

H μετοχή της Alibaba διορθώνει 3,4%μετά το ιστορικό ντεμπούτο της στο NYSE, ενώ στο επίκεντρο παραμένει και η μετοχή της Apple (+0,8%), που ανακοίνωσε ότι πώλησε τον αριθμό ρεκόρ των 10 εκατ. συσκευών iPhone 6 στο πρώτο 48ωρο διάθεσης.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις, η AutoZone ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Η Dresser-Rand αντιδρά με άνοδο 2% στην πρόταση εξαγοράς της από την γερμανική Siemens και η Sigma-Aldrich αντιδρά με εκτίναξη 34% στο deal με την Merck.

Εν συνεχεία θα ανακοινώθηκαν στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική αγορά ακινήτων. Oι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Αύγουστο με πτώση για πρώτη φορά σε πέντε μήνες.

Η ένωση κτηματομεσιτών NAR, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών μειώθηκαν 1,8% τον Αύγουστο στα 5,05 εκατ. ακίνητα από τον Ιούλιο, όταν είχαν αυξηθεί 2,4%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του μέλους της Fed, William Dudley, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για την χρονική στιγμή έναρξης των αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Η είδηση της ημέρας πάντως είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κίνας κατά την υπουργική σύνοδο της G20, ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις στην οικονομία αλλά δεν προτίθεται να επιβάλλει σοβαρές προσαρμογές στην στρατηγική του.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών με απώλειες 1,44%.

Ο άργυρος βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα 4 ετών και ο χρυσός «χάνει» 2 δολάρια στα 1.241,8 δολ. ανά ουγκιά.

Στις ευρωπαϊκές αγορές τα πρόσημα είναι αρνητικά και ξεχωρίζει η βουτιά 8% και πλέον της Tesco στο Λονδίνο, λόγω προειδοποίησης για μειωμένα κέρδη λογω λογιστικού λάθους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v