Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. 19ο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones και 35ο για τον S&P εντός του 2014. Άλμα 13% για τη Linkedln Corp. Ενισχύθηκε το δολάριο, «βούλιαξε» το γεν. Εβδομαδιαία πτώση 5,3% για το χρυσό.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε η Wall Street, σε υψηλό σχεδόν επτά ετών ανήλθε το δολάριο έναντι του γεν και σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχώρησε ο χρυσός μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη συνέπεια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της BoJ είναι η αποδυνάμωση του γεν και η επιβεβαίωση της ισχύς του δολαρίου στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ μετά την απόφαση της Fed να τερματίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ειδικότερα το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,7% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2529. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 2,8% έναντι του γεν στα 112,31.

Επιπλέον το ακριβό δολάριο πίεσε την τιμή του χρυσού σε χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς υποχώρησε 2,4% στα 1.170 δολ./oz. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός κατέγραψε πτώση 5,3%. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 80,65 δολάρια ανά βαρέλι. 

Επιστρέφοντας στη Wall Street, πέρα από την απόφαση- έκπληξη- της BoJ, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, τόνωσαν τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό Ιουλίου 2007.

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 17.390,32 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 2.018,05 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,42% στις 4.630,74 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μεγαλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις τριμήνου που ανακοίνωσε η Linkedln Corp. ώθησε τη μετοχή υψηλότερα 13%.

Επιπλέον, ο τίτλος της GoPro Inc. ενισχύθηκε 13,5% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το δ' τρίμηνο.

Παράλληλα οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά 1,5% παρόλο που συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Κέρδη 2,1% κατέγραψε ο τίτλος της Exxon Mobil και 2,2% η Chevron.

Στον αντίποδα η μετοχή της Starbucks Corp. υποχώρησε 2,3% καθώς τα έσοδα του ομίλου χαρακτηρίστηκαν απογοητευτικά από τους αναλυτές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,42 δολ., σημειώνοντας πτώση 1,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,7% στα 21,72 δολ.

Επιπλέον, στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,33% και η απόδοση του 5ετούς έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων στο 1,63%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v