Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 309 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street. Με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων 3 ετών και 2,5 ετών «τερμάτισαν» οι Dow και S&P, αντίστοιχα. Κάτω από τα 58 δολάρια το πετρέλαιο. Εβδομαδιαία άνοδος 3% για το χρυσό.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street.

H νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε πτωτικά,  κάτω από τα 58 δολάρια ανά βαρέλι χωρίς να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Αφορμή για τη σημερινή πτώση (-3,7%) στάθηκε η τέταρτη υποβάθμιση σε διάστημα μόλις πέντε μηνών των προβλέψεων για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας.

Επιπλέον, αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά είχε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα το Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη μέτρηση προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Αντίθετα, τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Δεκέμβριο ανήλθε σε υψηλό οχτώ ετών και συγκεκριμένα στις 93,8 μονάδες έναντι 88,8 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει χρηματιστηριακός αναλυτής: «οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της τιμής του πετρελαίου και για την οικονομική κατάσταση σε Κίνα και Ευρώπη. Τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν πολύ καλά στις ΗΠΑ αλλά υπάρχει ο φόβος, μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας ύφεσης που θα παρασύρει την αμερικανική οικονομία».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 17.284,30 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,61% στις 2.002,64 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,61% στις 4.653,60 μονάδες.

Επιπλέον στην εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε 3,8%, ο S&P 3,5% και ο Nasdaq 2,7%.

Όπως ήταν αναμενόμενο για άλλη μια συνεδρίαση τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να καταγράφουν απώλειες 2,3% και 2,5% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,80 δολ., με απώλειες 0,3% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 5,5% στα 19,53 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,09%. Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,05% (+1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,88% (+1 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση έξι μονάδων στο 0,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2472 δολ. Παράλληλα, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 118,63 γεν. Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό νόμισμα κατάγραψε εβδομαδιαία άνοδο 2,4% έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,7% στα 57,74 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κινήθηκε χαμηλότερα 12%. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.224 δολ./οz. ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v