Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Νέο «κούρεμα» στην πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου

Για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Νέα βουτιά για το Brent, ενώ το WTΙ σπάει το φράγμα των $60.

ΙΕΑ: Νέο «κούρεμα» στην πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εντείνεται η πτωτική πορεία στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Στη μηνιαία της έκθεση, η ΙΕΑ αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς θα αυξηθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το 2015 στα 93,3 εκατ. βαρέλια. Η νέα πρόβλεψη είναι κατά 230.000 χαμηλότερη από την προηγούμενη.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 56 σεντς σε νέο χαμηλό 5,5 ετών, αγγίζοντας τα 63,12 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει πτώση 76 σεντς, στα 59,19 δολ. ανά βαρέλι.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τη Ρωσία και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, το ισχυρό δολάριο και η κατάργηση των επιδοτήσεων σε πολλές χώρες είναι οι σοβαρότεροι λόγοι που αναφέρει η ΙΕΑ για τη νέα αναθεώρηση. «Η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου περιγράφεται ως φορολογική ελάφρυνση και κέρδος για την οικονομία. Αυτή τη φορά όμως, τα κίνητρα για την οικονομία μπορεί να είναι περιορισμένα» αναφέρει η ΙΕΑ και συμπληρώνει: «Η αδύναμη ζήτηση για πετρέλαιο είναι ο βασικός παράγοντας για την υποχώρηση των τιμών».

«Οι παγκόσμιες οικονομίες παραμένουν αδύναμες, δεν υπάρχει αύξηση μισθών, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ελάχιστες και η βασική πηγή ανησυχίας είναι ο αποπληθωρισμός. Όλα αυτά ανατροφοδοτούνται» καταλήγει η ΙΕΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v