Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία στηρίζει την Wall Street

Η καλή εικόνα για το λιανικό εμπόριο και την απασχόληση «βάζει πλάτες» στην Wall Street και οι δείκτες «σβήνουν» τις μεγάλες χθεσινές απώλειες. Υποβόσκει η νευρικότητα για τις ενεργειακές μετοχές και την ευρωζώνη. Απώλειες για πετρέλαιο.

Η ενθαρρυντική εικόνα για τις λιανικές πωλήσεις και την απασχόληση βοηθά το χρηματιστήριο της Wall Street να «ξεπεράσει» το μαζικό πετρελαϊκό ξεπούλημα που προκάλεσε χθες ευρείες απώλειες στην αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,17% ή 205 μονάδες στις 17.738 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,33% στις 2.053 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,52% υψηλοτερα στις 4.755 μονάδες.

H Wall Street υπέστη χθες την χειρότερη συνεδρίαση των δύο τελευταίων μηνών, καθώς ο ενεργειακός κλάδος «βούλιαξε» ακολουθώντας την πτώση σχεδόν 5% στην τιμή του πετρελαίου. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε 1,6% χαμηλότερα.

Σήμερα, η στατιστική εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ευνοϊκή, καθώς ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με δυναμικό ρυθμό 0,7% τον Νοέμβριο.

Θετικές ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία έδωσαν και τα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 3.000 στις 294.000 την περασμένη εβδομάδα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Lululemon Athletica ενισχύεται 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η EBay εμφανίζει κινητικότητα μετά τις φήμες για περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Στις υπόλοιπες αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η νευρικότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, εξαιτίας της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου αλλά και της συνεχιζόμενης διολίσθησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η υποτονική υποδοχή στον μηχανισμό παροχής φθηνών δανείων από την κεντρική τράπεζα πρόσφερε στήριξη, με την έννοια ότι ενισχύει τις προοπτικές να αναλάβει πρόσθετα μέτρα η ΕΚΤ για να τονώσει την ρευστότητα.

Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από το επίπεδο των 60 δολαρίων, επίπεδο στο οποίο δεν έχει βρεθεί από το 2009.

Το ρωσικό ρούβλι διολίσθησε σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 10,5%.

Σταθεροποιητική είναι η εικόνα και στην αγορά του χρυσού, που κερδίζει $1 στα 1.230 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v