Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία "βάζει πλάτες" στην Wall Street

Η "ζωηρή" αναπτυξη της αμερικανικής οικονομίας βοηθά την Wall Street να καλύψει τις χθεσινές απώλειες. Καλά μεγέθη για εμπόριο και απασχόληση. Συνεχίζεται η πτώση του πετρελαίου, μεταβλητότητα στις ευρωαγορές.

Οι ζωηροί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας υποστηρίζουν το χρηματιστήριο της Wall Street που ανακάμπτει μετά τις χθεσινές απώλειες. Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, και τα νευρικά ξεσπάσματα στις διεθνείς αγορές, περιορίζουν ωστόσο τις αγοραστικές διαθέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,05% στις 17.718 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,18% στις 2.050 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,32% υψηλοτερα στις 4.745 μονάδες.

H Wall Street υπέστη χθες την χειρότερη συνεδρίαση των δύο τελευταίων μηνών, καθώς ο ενεργειακός κλάδος «βούλιαξε» ακολουθώντας την πτώση σχεδόν 5% στην τιμή του πετρελαίου. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε 1,6% χαμηλότερα.

Σήμερα, η στατιστική εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ευνοϊκή, καθώς ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με δυναμικό ρυθμό 0,7% τον Νοέμβριο.

Θετικές ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία έδωσαν και τα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 3.000 στις 294.000 την περασμένη εβδομάδα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Lululemon Athletica ενισχύεται 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η EBay εμφανίζει κινητικότητα μετά τις φήμες για περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Στις υπόλοιπες αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η νευρικότητα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούν τα αρνητικά πρόσημα, εξαιτίας της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου αλλά και της συνεχιζόμενης διολίσθησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η υποτονική υποδοχή στον μηχανισμό παροχής φθηνών δανείων από την κεντρική τράπεζα προσφέρει κάποια στήριξη, με την έννοια ότι ενισχύει τις προοπτικές να αναλάβει πρόσθετα μέτρα η ΕΚΤ για να τονώσει την ρευστότητα.

Το πετρέλαιο αγωνίζεται σήμερα να σταθεροποιηθεί αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και το συμβόλαιο WTI του μαύρου χρυσού υποχωρεί 0,3% στα 60,79 δολ. ανά βαρέλι.

Το ρωσικό ρούβλι διολίσθησε σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 10,5%.

 Η τιμή του χρυσού επανέρχεται σε πτωτική πορεία και χάνει $10 στα 1.219 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v