Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοκκίνισε» το ταμπλό στη Wall Street

Απώλειες κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες στo αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να υφίσταται τριψήφιες απώλειες, χάνοντας τις 18.000 μονάδες. Θετικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, παραμένει στο προσκήνιο η Fed. «Άλμα» 25% για το πετρέλαιο τον Απρίλιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση μιας σειράς μακροοικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της Fed που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων ακόμα και τον Ιούνιο.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,08% στις 17.840,52 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,01% στις 2.085,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,64% στις 4.941,42 μονάδες με πρωταγωνιστή των απωλειών τον κλάδο της βιοτεχνολογίας.

Τον Απρίλιο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,4%, ο S&P 0,9% και ο Nasdaq 0,8%.

Αναφορικά με τη σημερινή πτώση, αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν «πως πρόκειται για μια συντηρητική διόρθωση καθώς δεν υπήρξε μεγάλος όγκος συναλλαγών».

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, τα στατιστικά ήταν καλύτερα των αναμενόμενων καθώς, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 15 ετών στις 260.000 αιτήσεις έναντι 290.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% τον Μάρτιο παρόλο που το εισόδημα παρέμεινε στάσιμο.

Ωστόσο τα σημερινά καλά οικονομικά στοιχεία προβληματίζουν τους επενδυτές καθώς θεωρούν πως θα «υποχρεώσουν» τη Fed να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων- απόφαση η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Από πλευράς τίτλων, η Exxon Mobil υποχώρησε 0,6% καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν κατά 46% παρόλο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιπλέον η μετοχή της Likedln σημείωσε πτώση 1,95%. Μετά το κλείσιμο της Wall η εταιρεία ανακοίνωσε κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα καθώς οι ζημιές της διευρύνθηκαν στα 42,4 εκατ. στο β' τρίμηνο έναντι 13,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η μετοχή της κατακρημνίστηκε 25%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Twitter ανέκαμψε 1,25% μετά από διήμερη πτώση 27% που προκάλεσαν τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας.

Από τον δείκτη Dow Jones χαμηλότερα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων οι μετοχές των Apple, JP Morgan, Visa ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι American Express και Wal Mart.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε σε νέο υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, πάνω από το 1,12 δολ. Συγκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 0,6% στο 1,1204. Συνολικά τον Απρίλιο το ευρώ ενισχύθηκε 4,8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 2,7% στα 58,58 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 25%.. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε απώλειες 2,3% στα 1.183 δολ./oz και μηνιαία πτώση μόλις 0,1%

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,06%. Αντίστοιχα το γερμανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 0,37% και το ισπανικό 10ετές κατά έξι μονάδες στο 1,51%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,46 δολ., καταγράφοντας άνοδο 5%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v