Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και ΑΕΠ «βάρυναν» τη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ η Fed άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο. Ράλι για το ευρώ στο 1,11 δολάριo. Σε υψηλό έτους το πετρέλαιο που έκλεισε πάνω από τα 58 δολάρια.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Wall Street κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ξεκίνησε με απώλειες εξαιτίας των κατώτερων των αναμενόμενων στοιχείων ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με τις πιέσεις να εντείνονται και μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,41% στις 18.035,53 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 2.106,85 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 5.023,64 μονάδες.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν κυρίως Fed και τα στοιχεία του ΑΕΠ, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο παρά τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με το Marketwatch.«Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα, εν μέρει για περιστασιακούς παράγοντες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ ο οποίος έτρεξε μόλις με 0,2% στο α' τρίμηνο έναντι 2,2% στο προηγούμενο τρίμηνο και 1,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανάπτυξης είχαν καθηλώσει από την έναρξη της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς επανάφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Από πλευράς τίτλων, το Twitter μετά τη χθεσινή πτώση 18% λόγω της ανακοίνωσης (διαρροής πριν το πέρας της συνεδρίασης) κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, σήμερα υποχώρησε 9,1%.

Στον δείκτη Dow Jones, ενισχύθηκαν οι μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan. Αντίθετα υποχώρησαν οι Intel, Apple και Wal-Mart.

Επιπλέον ανοδικά κινήθηκε και η πλειοψηφία των μετοχών του ενεργειακού κλάδου με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που ανήλθε σε υψηλό έτους. Ενδεικτικά οι Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 0,5% και 0,1% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 2,7% στα 58,58 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.205 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 1,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1109 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,05%. Αντίστοιχα το γερμανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά δώδεκα μονάδες βάσης στο 0,29% και το ιταλικό 10ετές κατά δεκαπέντε μονάδες στο 1,49%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,38 δολ., καταγράφοντας άνοδο 1,5%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v