Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη και νέο ρεκόρ για τον δείκτη Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο τεχνολογικός δείκτης με άνοδο μόλις έξι μονάδων. Κέρδη για τους Dow Jones και S&P. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις και η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ. Πάνω από τα 61 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Με ήπιες διακυμάνσεις και οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street λόγω των κατώτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Στη Wall Street, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,12% στις 5.160 μονάδες, ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,14% στις 18.144 μονάδες και ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 2.124 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 1,8% τον Μάιο έναντι πτώσης 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 0,3% τον Απρίλιο, περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αξιωματούχου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος υποστήριξε ότι «εντός του έτους θα μπορούσαν να γίνουν δύο αυξήσεις επιτοκίων καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας» στο αμερικανικό χρηματιστήριο». Ουσιαστικά, σημειώνουν οι αναλυτές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών στις Βρυξέλλες προκειμένου στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης να υπάρξει συμφωνία.

Σον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,6%) και JP Morgan (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι DuPont (-1,8%) και Boeing (-0,8%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,40 δολ., με «άλμα» 7,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε ισχυρή άνοδο στο δολάριο. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,5% έναντι του ευρώ στο 1,1169.

Στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,4% ενώ το γερμανικό 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,88%. Παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου κινήθηκαν μικτά καθώς το ιταλικό 10ετές σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,13% ενώ το ισπανικό 10ετές κατέγραψε άνοδο τριών μ.β. στο 2,09%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 61,03 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.177 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v