Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street

Δεύτερη σερί πτώση σημείωσε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον ενεργειακό κλάδο. Προβληματισμός των επενδυτών από τις ελληνικές εξελίξεις. Ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Κάτω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο. Οριακή ενίσχυση για το δολάριο. Στο 2,41% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά την αποτυχία του Eurogroup να βγάλει απόφαση για την Ελλάδα.

Ωστόσο τις επόμενες μέρες φαίνεται να ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας- δανειστών με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πεπεισμένος για λύση, την ώρα που η Αγκέλα Μέρκελ προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμα δρόμος.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,42% στις 17.890 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 2.102 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,20% στις 5.112 μονάδες.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 271.000 αιτήσεις έναντι 274.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος στον κλάδο της υγείας στην Wall Street από την επικύρωση του νόμου Ομπάμα για την υγειονομική ασφάλιση. Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε σήμερα τον νόμο για την υγειονομική ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας ότι οι αμφισβητούμενες οικονομικές αρωγές που περιλαμβάνει είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα της χώρας.

Ενδεικτικά οι μετοχές των Tenet healthcare Corp. και Universal Health Services ενισχύθηκαν άνω του 7%.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο στη Wall Street με αφορμή την πτώση του πετρελαίου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 δολ. Οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 0,95% και 0,85% αντίστοιχα.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,7%) και Walt Disney (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Caterpillar (-1,6%) και American Express (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε οριακά σε σχέση με το δολάριο στο 1,1203 δολ.

Επιπλέον, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,41% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά δύο μονάδες στο 0,87%. Παράλληλα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,12%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 59,67 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.173 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v