Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Τερμάτισε πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων στη Wall Street. Άνοδος 189 μονάδων για τον Dow Jones. «Άλμα» 5,5% για το Twitter.Προβλημάτισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Ανέκαμψε το πετρέλαιο.

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 90,9 μονάδες έναντι 99,8 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις στις 99,1 μονάδες.

Παράλληλα, σε δεύτερη μοίρα πέρασαν οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία αν και το χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε 1,68% παρά την νέα παρέμβαση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το εν λόγω χρηματιστήριο είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ ετών και συγκεκριμένα κατά 8,48%.

Επιπλέον ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να αποφασίσει (ή τουλάχιστον) να δώσει ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε επιμείνει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει εντός του 2015 λόγω των καλών εγχώριων οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο σήμερα τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν απογοητευτικά.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,09% στις 17.630 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,24% στις 2.093 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,98% στις 5.089 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά από τέσσερις διαδοχικές ημέρες πτώσης. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 3,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον κέρδη 5,5% κατέγραψε ο τίτλος του Twitter καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο όμιλος.

Παράλληλα, η μετοχή της UPS σημείωσε άνοδο 5,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων β' τριμήνου και αντίστοιχα ο τίτλος της Ford Motor ενισχύθηκε 2% καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν 46% στο τρίμηνο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,92 σεντς, με άνοδο 2%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ γύρισε ανοδικά έναντι του δολαρίου μετά τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Ωστόσο αργότερα το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1054 από 1,1090 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,25% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,65%. Παράλληλα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,88% και του ισπανικού 10ετούς κατά μία μονάδα βάσης στο 1,92%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε 1,2% στα 47,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.095 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v