Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί «άλμα» στη Wall Street

Άνοδος 369 μονάδων για τον Dow Jones με ώθηση από το αμερικανικό ΑΕΠ και το πετρέλαιο. Ολοταχώς για τις 2000 μονάδες ο S&P. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Πάνω από τα 42 δολ. το αργό με «άλμα» 10,3%. Οριακή πτώση για τον χρυσό. Τρίτη ημέρα ενίσχυσης του δολαρίου.

Η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 42 δολ. οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη τη Wall Street στον απόηχο των διαδοχικών παρεμβάσεων της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε στο 3,7% έναντι 2,3% προηγουμένως, σαφής ένδειξη της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Αντίστοιχα καλά ήταν και τα αμερικανικά στοιχεία απασχόλησης καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 6000 στις 271.000 αιτήσεις.

Ωστόσο τις εντυπώσεις σήμερα έκλεψε η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 42 δολάρια. Ειδικότερα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 10,3% στα 42,56 δολάρια ανά βαρέλι μετά από δημοσιεύματα ότι η Βενεζουέλα ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του πετρελαίου από το 2009.

Επιπλέον θετικός παραμένει ο αντίχτυπος από τις διαδοχικές παρεμβάσεις της Κίνας στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έκοψε για πέμπτη φορά από το Νοέμβριο το βασικό επιτόκιο και μείωσε τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών ενώ την Τετάρτη έριξε 140 δισ. γουάν στην διατραπεζική αγορά μέσω βραχυπρόθεσμων δράσεων παροχής ρευστότητας (SLOs).

Παράλληλα, η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Νέας Υόρκης, William Dudley ότι «είναι πλέον λιγότερο ελκυστική η περίπτωση της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, λόγω της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές», απομάκρυνε τους φόβους των επενδυτών για μια πρόωρη κίνηση από τη Fed που ενδεχομένως να καθήλωνε την αμερικανική ανάπτυξη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,27% (+369 μον.) στις 16.655 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 2,16% στις 1.988 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,46% στις 4.813 μονάδες. Προηγήθηκαν ωστόσο έντονες διακυμάνσεις καθώς νωρίτερα ο Dow Jones είχε απωλέσει σημαντικό μέρος των κερδών του.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 6% και 3%.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των General Electric (+4,1%), UnitedHealth (+3,8%) και Nike (+3,6%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,71 σεντς, με άνοδο 4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ κατά 0,6% στο 1,1252. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο και σε σχέση με το γεν στα 120,50 από 119,92 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα βάσης στο 2,19% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,75%.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά 0,1% στα 1.123 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v