Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από διήμερο ράλι. Προβληματισμός από την πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed. Εβδομαδιαία άνοδος 1,1% για τον Dow Jones, 0,9% για τον S&P και 2,2% για τον Nasdaq. Νέο «άλμα» 6,6% για το πετρέλαιο.

Πτώση για τον Dow Jones και άνοδος για τους S&P και Nasdaq σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις αλλά με εναλλαγές προσήμων για τους δείκτες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι δηλώσεις στελεχών της Fed αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullard υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι "η Fed δε θα πρέπει να αλλάξει τα σχέδιά της για την αμερικανική οικονομία καθώς τα θεμελιώδη παραμένουν καλά παρά την έντονη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές". Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Fed στο Κλίβελαντ Loretta Mester, δήλωσε ότι "η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει υψηλότερα επιτόκια". Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Stanley Fischer ανέφερε ότι «πριν την υποτίμηση του γουαν, ήταν πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβρη».

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν σαφείς ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων από τις ομιλίες των Κεντρικών Τραπεζιτών το Σαββατοκύριακο στο Jackson Hole.

Επιπλέον για άλλη μια συνεδρίαση τις εντυπώσεις έκλεψε η νέα εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Σήμερα το πετρέλαιο σημείωσε «άλμα» 6,6% στα 45,39 δολάρια ανά βαρέλι. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις δύο τελευταίες μέρες ο μαύρος χρυσός έχει ενισχυθεί συνολικά 17% ενώ στην εβδομάδα κατά 12%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,07% στις 16.642 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 1.988 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 4.828 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,1%, ο S&P 0,9% και ο Nasdaq 2,2%.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο Dow Jones ενισχύθηκε συνολικά πάνω από 1000 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τη μετοχή της Chevron να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 3,6%.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+2,5%) και Boeing (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Wal- Mart (-2,2%) και Pfizer (-1,8%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,67 σεντς, με πτώση 5,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για τέταρτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ καθώς ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer σε τηλεοπτική του δήλωση, ουσιαστικά, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,8% στο 1,1160.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έμεινε αμετάβλητη στο 2,19% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, μπορεί σήμερα η τιμή του χρυσού να κατέγραψε άνοδο 1% στα 1.133 δολ./oz, ωστόσο στην εβδομάδα υποχώρησε 2,2%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v