Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τα πρακτικά της Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα γ' τριμήνου. Ικανοποίησαν τα στοιχεία απασχόλησης. Νέα πτώση για την βιοτεχνολογία. «Άλμα» 3,4% για το πετρέλαιο πάνω από τα 49 δολ. Σε υψηλό 2,5 εβδομάδων το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Με αξιόλογη άνοδο έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ανακοίνωση των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου στις ΗΠΑ και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Πρώτη εισηγμένη που ανακοίνωσε αποτελέσματα ήταν η Alcoa της οποίας ο τίτλος ενισχύθηκε 0,6%. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2 σεντς έναντι 12 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της κερδοφορίας για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα και ...δικαιώθηκαν.

Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, οι αξιωματούχοι ανέβαλαν την αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας των ανησυχιών για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην Κίνα.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 13.000 στις 263.000 αιτήσεις, κοντά σε χαμηλό 42 ετών.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 17.050 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,86% στις 2.013 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 4.811 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που διαμορφώθηκε πάνω από τα 49 δολάρια. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 2% και 1,1%.

Στον δείκτη Nasdaq, αρνητικός πρωταγωνιστής για άλλη μια συνεδρίαση ήταν ο κλάδος της βιοτεχνολογίας ο οποίος υποχώρησε 0,3%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,69 σεντς, με «άλμα» 9,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό 2,5 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,1274 από 1,1237 την Τετάρτη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,11%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3,4% στα 49,43 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.150 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v