Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Με άνοδο μόλις 19 μονάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones. Στο επίκεντρο η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Ικανοποίησε η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο στις ΗΠΑ. Απογοήτευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Υψηλότερα 2,7% το πετρέλαιο.

Οριακά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ισχυρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Προβλημάτισε η κλιμάκωση της έντασης στις τουρκο-ρωσικές σχέσεις και τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί, οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον εθνικό τους εναέριο χώρο. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ ο Πούτιν να χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά την κατάρριψη του αεροσκάφους. Αξίζει να αναφερθεί ότι θέση πήρε και ο πρόεδρος Ομπάμα ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της.

Επιπλέον διττή ήταν η εικόνα στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας καθώς μπορεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ να «έτρεξε» περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σε χαμηλό άνω των 12 μηνών.

Ειδικότερα, η αμερικανική ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά και συγκεκριμένα στο 2,1% έναντι 1,5% προηγουμένως.

Στον αντίποδα η καταναλωτική εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 90,4 μονάδες έναντι 99,1 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,11% ή 19 μονάδων στις 17.812, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 2.089 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 5.102 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος μετά το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 43 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 1,5% και 2%.

Στον αντίποδα πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο κλάδος των αερομεταφορών με τις μετοχές των Delta Airlines και American Airlines να υποχωρούν 3,1% και 2,5%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 20 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 21,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0644 δολ. από 1,0636 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,23%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,7% στα 42,78 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.073 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v